lepas jiwa terbang mengangkasa..cita kita tetap satu jua.. Every man dies, but not every man truly lives.Hiduplah bermati-matian untuk mati.


Friday, April 2, 2010

Diktator


Kursus kepimpinan PERUBATAN bulan lepas sangat memberi impak.

Tambah lagi salah satu pembentangan, dibentangkan oleh abah : gelaran sorang pegawai negeri kedah itu. Ustaz Sheikh Yusuf kalau tak silap.

Beliau cukup semangat menceritakan tentang ciri seorang pemimpin yang berkesan dan sffektif. Kepemimpinan yang mengaum.

Dan salah satu kisah yang mahu saya kongsi : Kisah suami diktator (camne tah bleh masuk cite suami isteri ni)

Tajuk : Suami diktator.

Suami diktator itu seperti- bila ditegur, tak mampu menerima teguran, malah ditolak pula dengan alasan yang sangat tidak boleh diterima akal.

Bila memandu malah tersesat jalan, isterinya disebalah tak boleh tegur jalan yang sepatutnya dia lalui. kalo tegur skali alamatnya : "Awat, hang ka aku yang bawak kereta?" haha.

mudahnya apa saja yang salah, tiada teguran yang mampu mengubahnya kearah yang lebih baik. Diktator itu.

Tambah pula dengan satu kisah beliau yang agak psycho :

Didalam satu perjalanan yang melalui jalan yang gelap, ditengah hutan rimba, suami memandu, isteri disebelah. dan tika itu ada seekor bangau hinggap di bahu jalan. Isteri yang sungguh excited kerana tiada pernah berjumpa akan ia ditempat lain pun berkata : "Abang, itu bangau"- dengan penuh excited yang tak tau nak kata.

Kemudian suami yang ego dan diktator itu pula PASTI akan menjawab : "itu bukan bangau (walaupun memang ia bangau), itu koro.haha, ya koro" haha.adeh.

isteri "itu bukan koro lah itu bangau!"

suami ego dan diktator "kalau kau masih kata ia bangau, maka keluar lah dari kereta ini." diingatkan mereka ditengah hutan tika itu.

isteri yang tak bersalah "erk, ya itu koro"

*saya tak pasti apa itu koro yang sebenarnya dimaksudkan. berdasarkan evidence base, koro itu macam kura kura.

sudah pasti jawapan realistik itu yang keluar, bukan?kerna jika tidak realistik pasti anda akan menjawab itu memang BANGAU.

*for the first place, sudah pasti jawapan anda akan menjadi seperti ini : eh laki aku bukan mcm tu. kan? :)

jadi kesimpulannya, pelbagai kesusahan jika anda dalam situasi dengan pemimpin yang diktator.

maka kesimpulan yang ditulis oleh rakan saya dalam buku mereka :

1. Jangan pilih diktator.
2. Jangan jadi diktator.

lebih kurang sama tapi interpretation sangat luas. woha. nampaknya syndrome kahwin merebak dengan meluas sekali. :P

posted by Izyani Rosley @ 6:16 PM,


6 Comments:

At April 2, 2010 at 7:11 PM, Anonymous Anonymous said...

jgn plih diktator, jgn jd diktator ek?
carilah suami y soleh, insyaALLAH xkn jd diktator...

"__^  

At April 2, 2010 at 11:04 PM, Blogger --kucIngbUngE-- said...

syndrome kawin merebak??
haha

kak yani pn da terkena infection nye jgak ke?

ngEe =P

papepn,jzkk atas perkongsiannye~  

At April 3, 2010 at 5:36 AM, Anonymous nourah mahabbah said...

haha...syndrome itu makin mnjadi-jadi nmpknye....ngeeeee:D

smga x jd diktator pringkat mna2 pun (as a tkc or a wife or a doctor)..hhehe

kak yani, janji Allah itu pasti..~  

At April 3, 2010 at 10:38 PM, Anonymous Anonymous said...

ano :saya belum cari yang soleh lagi. saya mahu jadi solehah dulu :)


kucingbunge :akk terkena sipi2 saje. tapi takdela jadi main issue dlm hidup akk skrg. pcaye tak?haha :)

syimah : heee, kalo ade ciri diktator kat akk, tlg la gtau sorohah ye.hoho :)

izyani rosley  

At April 7, 2010 at 1:46 AM, Anonymous sasraz said...

itu resolusi drp saya ngan khannah!


"tetiba bangau itu terbang meninggalkan kereta mereka.lalu berkata si isteri,"abang, koro takleh terbang.." maka sisuami menjawab,"...aku kate koro boleh terbang, boleh terbang la!!"
--memang DIKTATOR!  

At April 7, 2010 at 10:48 PM, Blogger Izyani Rosley said...

haha, alamak watak utama dah muncul!