lepas jiwa terbang mengangkasa..cita kita tetap satu jua.. Every man dies, but not every man truly lives.Hiduplah bermati-matian untuk mati.


Tuesday, April 13, 2010

Suka Duka


Shima berjalan memasuki perkarangan hospital dengan muka yang penuh sugul. Dari mukanya dapat dilihat satu masalah sedang membelenggu diri.

"Kau apasal Shima? Kuar beli makanan?Tak penah kau rajin macam ni utk makanan?" Si Manis bertanya.

" Aku belikan kak Jojie makanan lah, aku stress, tatau nak buat pe, cari makanan untuk orang lagi baik" Jawab Shima.
(Kak Jojie seorang watak sebagai ahli kelas, kuat makan seperti yang lainnya, cuma lebih tua berbanding beberapa orang antara mereka)

"Bagusnye kau, kurus kalau stress." Si Manis memberi jaminan.

Shima memerhati bungkusan yang ada ditangan Si Manis. Jarang Si Manis keluar untuk membeli makanan waktu rehat. Kali ini bungkusan makanan agak besar. Bukan untuk dia sorang barangkali.

" Ni makanan ha aku beli. Jom makan skali. A ku stress jugak tapi kalau makan insyaAllah kurang stress. :)" Ajak Si Manis setelah memahami jelingan Shima.

"oh lupa stress kita berbeza.Patutlah kau makin gemuk ye skarang. Kau stress juga rupanya" Shima membuat kesimpulan.

Mereka memanjat bangunan hospital itu hingga tingkat tiga.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * setelah seminit setengah..

Sesampai di kelas tertulis di whiteboard : Seperti gambar di atas.

Sungguhnya semua watak patut sedar akan kasih sayang Allah sentiasa ada dimana-mana. Terima kasih kepada arab2 yang menggunakan kelas itu sebelum kelas Si Manis dan Shima. Sungguhnya apa yang mereka tinggalkan sangat bermakna untuk semua budak Malaysia. Masing-masing stress dengan pelajaran, aktiviti yang penuh dan SC yang tergendala. Barangkali ada juga yang stress dengan ehem ehem. Kan Sang Nini? :)

Tidaklah Allah menimpakan sesuatu kepada kita kecuali apa yang Allah pilihkan dan tentukan dengan kadarnya untuk kita.

Pilihan Allah ada yang sanggup tak appreciate?

Maka bersyukurlah. Katakanlah Alhamdulillah dalam suka mahupun duka. Pasti ada hikmahnya untuk setiap sesuatu.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Clinical round mereka mampu ditamatkan dalam keadaan yang ceria sekali. Masing-masing faham dengan apa yang ALLAH berikan kepada mereka pada petang itu.

Allah sentiasa sayangkan kita kan?

*Supportlah sahabat2 anda tika ini, mereke mungkin memerlukan taujihat dari anda. Teruskan usaha menjadi sahabat terbaik untuk mereka.

*watak hanya rekaan semata-mata.

posted by Izyani Rosley @ 1:26 AM,


10 Comments:

At April 13, 2010 at 4:49 AM, Anonymous nourah mahabbah said...

huhu...! sy rsa sy mcm si manis tu..bkn dr segi mnis,tp bla stress byk mkn daaa...=(

thnx k.yani=)..4 everything  

At April 13, 2010 at 5:58 AM, Blogger Cik Duktur Paan MD said...

watak rekaan konon.padahaalllll.


gahaha.  

At April 13, 2010 at 6:23 AM, Blogger Izyani Rosley said...

syimah ; awak bleh pilih nak mane satu. hehe. knape nk tenkiu2 akk dah lame tak tlg awk :D

paan : shhh, aku penerbit, jgn kau engkar :D . ke ko nk masuk cite ni jugak?  

At April 13, 2010 at 11:10 PM, Blogger nhanunmr said...

hahahaha...
sy paling suka watak k.jojie yg KUAT MAKAN!!!muahaha..
k.syima herOin ke?
si manis pulak?p'habis makanan? :p

anyway,good sharing k.yanie aka si manis!keh3  

At April 14, 2010 at 12:27 AM, Blogger Izyani Rosley said...

hanun : cmne tau akk si manis?haha  

At April 14, 2010 at 4:06 AM, Anonymous sasraz said...

saya suka ayat kak paan.

"watak rekaan konon.padahaalllll."

haih.. si manis da menambah kilogram rupanya...

mari mensupport sahabat2. jgn menambah beban mereka.  

At April 14, 2010 at 5:22 AM, Blogger Izyani Rosley said...

:P hek elleh sarah...

tau la thyroid, makan banyak pun takkan gemuknye, mampula die blagak :)  

At April 14, 2010 at 6:12 AM, Anonymous sasraz said...

saya mana ada masalah thyroid!!!!
aaaa!!

saya da masuk blok endocrine jugak tau!  

At April 14, 2010 at 2:02 PM, Blogger Izyani Rosley said...

hehe, dah berani melawan ye skrg?haha oke2 akk terime. akk bukan diktator  

At May 12, 2010 at 1:48 AM, Anonymous kjojie said...

salam...hai hanon...ngate nampak ~~hheeheh....dah nak exam dah kot skang~~